Bodrum haberleri; Bodrum haber 1
HABER

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda

Bodrum | Haber | News

Bodrum
HABER

Dolgu değil, doğru haber...

 

Muğla ilçe haberleri



48 Haber Ajansıı (GHA) - 30.07.2024 - Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda... / Free Shores Bodrum Initiative in Cennet Bay...

Bodrum'da kıyı işgallerine karşı her hafta farklı bir yerde eylem yapan Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda'ydı.

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi katılımcıları Cennet Koy'da bir araya geldi. Kıyı işgallerinin sonlandırılması, işgallere karşı yasanın uygulanması, özel işletmelerle sitelerin işgallerine son verilmesi amacıyla Cennet Koyda buluşan eylemciler iskeleye kadar yürüdü.

İnsiyatif adına Güney Şirin ve Figen Çöloğlu tarafından okunan açıklamada "kıyılar kimsenin malı değildir" denildi. 3621 sayılı kanunun 5. maddesinde "Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" denildiğine dikkat çekilen açıklamada, "kıyılar herkesin eşit ve özgürce yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Kıyıların doğal yapısını değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, dolgu yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, kum, çakıl alınamaz, dökülemez" denildi.

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda 2

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda

"Torba’dan Gölköy’e kadar uzanan doğal ve arkeolojik alanlar sözde turizm adı altında rant projeleri ile yok ediliyor" denilen açıklamada, "Size özel koy reklamları ile satışa sunulan projeler tarihten günümüze kadar doğal kalmış koylarımızda, kıyılarımızda ve ormanlık alanlarımızda geri dönülemez tahribatlara yol açıyor" görüşü savunuldu.

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi'nin Cennet Koy'da gerçekleştirdiği eylemde okunan basın açıklamasında özel bir inşaat firmasıyla ilgili şu görüşlere yer veridldi;

"Yapılan rant projesinde devasa bir yarımada yok ediliyor. Gökburun kıyıları Akdeniz fokları yaşam alanıdır ve uluslararası sözleşmelerle (BERN,BARCELONA) koruma altında olan deniz çayırları bakımından zengin bir ekosisteme sahiptir. Burada yapılmak istenen dalgakıran, mahmuz ve liman projeleri için verilen ÇED gerekli değildir kararı derhal iptal edilmeli ve bu katliam projelerinden vazgeçilmelidir."

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda 3

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda

Belediye ve MUÇEV'e suçlama

İnsiyatif adına Güney Şirin ve Figen Çöloğlu tarafından okunan açıklamada, Cennet Koyunun 2023 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından MUÇEV’e, MUÇEV tarafından ise 3.bir kişiye kiralandığı belirtilerek şu iddialarda bulunuldu;

"Cennet Koy da kıyıya, Anayasaya aykırı olarak dışarıdan kum getirilirek dökülmüş, kıyıda ruhsatsız cafe, wc ve kabinler yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunulmuş ve Bodrum Belediyesi'ne yazı gönderilerek ruhsatsız yapıların derhal kaldırılması istenmiştir. Bodrum cumhuriyet savcılığı da aynı yönde karar vererek ruhsatsız yapıların kaldırılması kararını vermiştir. Geçen yıl belediye tarafından ruhsatsız yapılar kaldırılmadığı gibi bu yıl ise, kıyı kanununa ve iskele yönetmeliğine aykırı bir şekilde iskele yapılmıştır."

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda 4

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda

Talepleri sıraladılar

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi adına okunan basın ve kamuoyu açıklamasında talepler şu şekilde sıralandı;

1. Anayasanın uygulanarak kıyıların tamamen işgallerden kurtarılmasını istiyoruz.
2. Denizin içine kadar inen şezlong ve şemsiyelerin kaldırılmasını istiyoruz.
3. Deniz kıyısında 1 m2 bile mülkü olamayan işgalcilerin Ecrimisil uygulaması ile halkın malının kiralanması uygulamasına son verilmesini istiyoruz.
4. Deniz kıyısında mülkü olan işletmelerin kıyı kenar çizgisinden 50 metreye kadar olan kısmındaki işgallerin kaldırılmasını istiyoruz.
5. Kıyı şeridindeki işletmelerin kıyıları işgal ederek değil, nitelikli ve ulaşılabilir hizmetler sunarak turizme katkı sunmalarını istiyoruz. Komşumuz Yunanistan da kıyılardaki işletmelerin kumsalın %30’undan fazlasına şezlong koyması yasaklanmış ihlaller Drone ile takip edilerek, ihlali tespit idilenlere 60.000 euro ceza uyganmaya başlanmıştır. Aynı Yunanistan’ı Avrupa Birliği aşırı turizm konusunda uyarmıştır.
6. Denizlerimiz her geçen gün daha fazla kirleniyor, denizlerimizde kıyı dolguları ve mahmuzlar ile kıyı hareketleri engelleniyor, deniz ekosistemi(deniz çayırları, pinalar) çok büyük zarar görüyor.
7. Kıyıdaki tüm doğal alanlar(kayalık, mağara) yok edildiği için nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları artık kıyılarımızda soluklanacak kadar bile güvenli kaya dibi dahi bulamıyor.
8. Kıyılar tüm canlıların müşterekleridir! Foklar, balıklar, yengeçler, deniz yıldızları, kaplumbağalar, domuzlar, martılar, deniz çayırları, pinalar, kumzambakları.

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda 5

Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi Cennet Koyda
9. Bakanlık ve belediyelerden halk plajları açmalarını değil, halkın plajları üzerindeki kanun dışı uygulamaları kaldırmalarını istiyoruz.
10. Turizm bakanlığı tarafından kıyılarımızın doğal yapısı bozularak yapılan sözde ücretsiz ama ücretli halk plajı uygulamalarının sonlandırılmasını, yapılan plajlarda kıyının eski haline getirilmesini istiyoruz.
11. Kıyılara, başta tüm halkın ve tüm canlıların eşit ve özgürce ulaşmasının önündeki engeller kalkıncaya kadar tüm Anayasal haklarımızı kullanarak demokratik eylemlerimize devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Görseller gazeteci Yaşar Anter'e aittir. Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi tarafından alındığı bildirilen izinle haberimizde kullanılmıştır. Sayın Anter'e emekleri için teşekkür ederiz.

Muğla aile hekimleri

TAGS;

Bodrum news

Bodrum sıcak haber

Bodrum Haberleri