Bodrum haberleri; Bodrum haber 1
HABER

Efsane fotomuhabiri Bodrum'da vefat etti

Bodrum | Haber | News

Bodrum
HABER

Dolgu değil, doğru haber...

 

Muğla ilçe haberleri



48 Haber Ajansıı (GHA) - 09.09.2024 - Efsane fotomuhabiri Bodrum'da vefat etti

Efsane fotomuhabiri Eryaşar Cengiz Kapkın Bodrum'da 79 yaşında yaşamını yitirdi. Kapkın sessiz sedasız toprağa verildi. Kapkın kimdi? Neden efsaneydi? Haberde...

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, gazeteci ve fotomuhabiri Ergin Konuksever ve gazeteci ve fotomuhabiri Adem Yavuz ile beraber Rumlar’a esir düşen gazeteci ve fotomuhabiri Cengiz Kapkın, 4 Eylül 2024 tarihinde Bodrum’da vefat etti. İstanbul doğumlu olan ancak yaşamının son yıllarını Bodrum'da geçiren gazeteci ve fotomuhabiri Cengiz Kapkın, 5 Eylül 2024 günü İslamhaneleri Mezarlığı'nda öğle namazının ardından kılınan cenaze namazıyla aynı mezarlıkta toprağa verildi.

Gazeteci ve fotomuhabiri Eryaşar Cengiz Kapkın 1927 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Hürriyet Gazetesi'nin Simavilerde olduğu dönemde en önde gelen gözü kara fotomuhabiri ve gazetecilerinden biriydi. 2. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, gazeteci ve fotomuhabiri Ergin Konuksever ve gazeteci ve fotomuhabiri Adem Yavuz ile beraber görev yaparken Rumlar’a esir düştü. Kapkın günlerce hücrede esir tutulurken meslektaşı Ergin Konuksever ağır yaralandı, Rum asker tarafından karnından vurulan Adem Yavuz ise şehit düştü.

Bu olay o tarihteki gazetelerde, "Kıbrıs'ta 3 Türk gazeteci kayboldu" başlığıyla yer aldı. Magosa'da yaşanan sıcak çatışma sırasında en son cephenin en önünde görülen 3 gazeteciden günler sonra haber geldi. Günaydın Gazetesi muhabiri ve fotomuhabiri Ergin Konuksever yaralanarak esir düşmüş, Adem Yauz ağır yaralı olarak esir düşmüş, Cengiz Kapkın da Rumlara esir düşmüş ve 9 gün hücrede tutulmuştu.

2. Kıbrıs BArış Harekatı

Görsel gazeteci Faik Kaptan'ın sosyal medya hesabından alınmıştır.

Efsane üçlü

O gazetecilerden en yaşlısı 1927 doğumlu Cengiz Kapkın'dı. 1937 doğumlu Ergin Konuksever 17 Aralık 2022 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Konuksever gazeteciliğe, Ahmet Emin Yalman’ın çıkarttığı “Vatan” gazetesin’de başladı. “Yeni Sabah”, “Hürriyet”, “Akşam”, “Günaydın”, “Cumhuriyet”, “Milliyet” gazetelerinde mesleğine devam etti.

1974 yılında Kıbrıs’a çıkarma yapan deniz piyade birlikleriyle Kıbrıs Adası’na Adem Yavuz ve Cengiz Kapkın'la birlikte ilk ayak basanlardandı. Kıbrıs’ta “İkinci Harekât”ın birinci günü görüntüleri Türkiye'ye yetiştirmek için bindiği aracın taranması sonucu ağır yaralanarak Rumlara esir düştü.

Aynı savaş sırasında ağır yaralanan 1945 Sıvas doğumlu gazeteci, fotomuhabiri Adem Yavuz tedaviye getirildiği Hastanenin bahçesinde Rum askerler tarafından karnından vurularak ağır yaralandı. Yavuz Türkiye'de hastanede yaşamını yitirdi.

Cengiz Kapkın, gazeteci

Cengiz Kapkın, Görsel gazeteci Faik Kaptan'ın sosyal medya hesabından alınmıştır. Gazeteci Ertuğrul Kale tarafından paylaşılmıştır..

Cengiz Kapkın anlatıyor

4 Eylül 2024 günü Bodrum'da vefat eden ve sessiz sedasız toprağa verilen efsane foto muhabiri ve gazeteci Cengiz Kapkın o tarihte esir düşmelerini Ergin Konuksever'in ağır yaralanmasını ve Adem Yavuz'un hedef gözeterek Rum asker tarafından otomatik silahla vurulmasını şöyle anlatmıştı;

"İkinci Barış Harekâtı’nın başlamasıyla Adem Yavuz, Cengiz Kapkın ve Ergin Konuksever’in de dahil olduğu Türk gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri gerçekleştirmek için sivil olarak harekâtı yapan öncü kuvvetlerle birlikte Mağusa’ya doğru hareket ettiler.

Orduyla beraber Serdarlı’ya kadar geldikten sonra, yol boyunca biriktirdikleri haber materyallerini Türkiye’ye gün sonuna kadar ulaştırabilmek için Lefkoşa’ya dönmek istediler. Fakat dönebilmek için araç bulamadılar. O sırada Serdarlı yakınındaki Ergenekon köyünden Yüksel Mesaryalı’yı hamilelik sancılarından dolayı hastaneye götürmek için yola çıkan araca denk geldiler.

Araç 3 gazeteciyi de alarak yoluna devam etti. Araçla Lefkoşa’ya yaklaştıklarında, Küçükkaymaklı Bata ayakkabı fabrikası yanından Rumlar tarafından ateş açıldı. Ateş sonucunda şöför başından vuruldu ve öldü, iki gazeteci de hafif yaralandı. Ardından Rumlar araçtaki 3 gazeteciyi ve diğerlerini rehin aldı.

Yüksel Mesaryalı, hamileliğinden dolayı hastaneye bırakıldı. Erkek esirler ise gözleri ve elleri bağlı olarak arkası açık bir kamyona bindirilerek Limasol’a götürülmek üzere yola çıkıldı. Bu esnada Adem Yavuz, yolculuğun ilk dakikalarında bir Rum Milli Muhafız askeri tarafından taramalı tüfek ile yakın mesafeden midesine birden fazla ateş edilerek vuruldu."

2. Kıbrıs Barış Harekatı

2. Kıbrıs Barış Harekatı, arşiv - 48 Haber Ajansı

Efsane foto muhabiri ve gazeteci Cengiz Kapkın ve efsane foto muhabiri ve gazeteci Ergin Konuksever hüzrede esir tutulurken, ağır yaralı Adem Yavuz Türk tarafının girişimleriyle Kıbrıs Türk kesimine iade edildi. Adana Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yavuz tüm müdahalelere rağmen 26 Ağustos 1974'te Adana Tıp Fakültesi Hastanesi'nde karın zarı iltihabının kanını zehirlemesi sonucu öldü.

Ölümü sonrası naaşı Ankara’ya getirildi ve Basın Yayın Genel Müdürlüğü önünde tören düzenlenerek katafalk içerisinde ziyarete açıldı. Aynı gün içerisinde Maltepe Camii’de cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sonrası Anka Haber Ajansı ve TRT Genel Müdürlüğü binaları önünde saygı duşuru yapıldı. Törenlerin ardından cenazesi toprağa verilmek üzere Sivas’a gönderildi. Sivas'ta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından Çınarlı'da yaptırılan anıt mezara defnedildi. Yavuz'un adı 1976-2013 yılları arasında İstanbul'da kullanılan şehir hatları vapuruna verildi.

İşte o üçlünün son kalan efsane üyesi olan Cengiz Kapkın da Bodrum'da yaşama gözlerini yumdu.Kapkın sessiz sedasız İslamhaneleri Mezarlığı'na defin edildi..

Faik Kaptan duyurdu

Gazeteci ve fotomuhabiri Cengiz Kapkın'ın ölüm haberini sosyal medya hesabına taşıyan kendisi de efsane gazeteciler arasında olan Faik Kaptan şunları yazdı;

Muğla aile hekimleri

TAGS;

Bodrum haber

Bodrum sıcak haber

Bodrum Haberleri