Yaşam haberleri; Yaşam haber 1
HABER

Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.."

Yaşam | Haber | News

Yaşam
HABER

Dolgu değil, doğru haber...

Muğla hastaneleri

48 Haber Ajansı (48HA) - 15.08.2024 - Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.."

Afrika'dan çıkıp dünyaya yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün "acil durum ilanı"na sebep olan Maymun Çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Nasıl korunulur? Tedavisi var mı? Detaylar haberde...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ve komşu ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü Afrika kıtasının dışına sıçradı. İsveç’te ilk maymun çiçeği vakası doğrulandı. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, “İsveç’te daha ciddi bir tür olan ve Clade I olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik” dedi.

Peki ama nedir bu Maymun Çiçeği Virüsü ve neden bu kadar korkuluyor? Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü şu günlerde (Ağustos 2024) acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline gelmiştir.

Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum probleml gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, insandan insana, bazen de hayvanlardan bulaşabilen bir virüstür. Özel bir tedavisi bulunmayan maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir.

Memorial Hastanesi resmi internet sitesi Sağlık Rehberi bölümünde, "Memorial Tıbbi Yayın Kurulu" tarafından hazırlanan yazıda Maymun Çiçeği virüsü ile merak edilen sorulara tek tek yanıtlar verildi. İşte o sorular ve yanıtlardan bazıları;

Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.." 3

Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.." (Görsel: Memorial Hastanesi web sitesinden alıntıdır)

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, daha çok orta ve batı Afrika'da rastlanılan, Ortopoksvirüs cinsine ait olup, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrısı ve yorgunluk maymun çiçeği virüsünün neden olduğu belirtilerdir. Bir diğer tipik belirtisi olan döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda ortaya çıkıp, bir süre sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, bu virüs ile enfekte olmuş kişi ile öpüşme, cinsel birliktelik gibi ten tene temas, damlacıklar yoluyla yayılmasını sağlayan uzun süre yüz yüze yakın mesafede konuşma, virüslü kişinin dokunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması yolu ile bulaşabilmektedir.

Maymun çiçeği virüsü şu yollarla bulaşır:

. Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme
. Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)
. Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması
. Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas
. Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temaslada çocuğa bulaşabilir.
. Hayvanların salyaları, çırmalaması, ısırması veya o hayvanın etinin yenmesi de hayvandan insana bulaşma yoludur.

Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

. Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.
. Ateş
. Lenf düğümlerinde şişme
. Halsizlik
. Kas ve sırt ağrısı
. Baş ağrısı
. Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)
. Üşüme ve titreme

Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.." 2

Nedir bu "Maymun Çiçeği Virüsü?.." (Görsel: Memorial Hastanesi web sitesinden alıntıdır)

Maymun çiçeği virüsü semptomları ne kadar sürede ortaya çıkar?

Maymun çiçeği virüsünün semptomları genellikle virüse kaptıktan sonraki 3 hafta içinde kendini gösterir ve kişi grip gibi mpox belirtilerinden birini göstermeye başladıysa genellikle 1-4 gün sonra kızarıklık gelişir. Hastalık ile ilgili veriler, kişilerin semptom göstermeye başlamadan 4 gün önce bile virüsü bulaştırabildiğini de göstermektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?

Suçiçeği, kızamık, bakteriyel deri enfeksiyonları, uyuz, uçuk, frengi gibi hastalıkların yarattığı belirtiler ile benzerlik gösterebilen semptomlar gösterdiği için maymun çiçeği virüsünü tespit etmek için test yapılması gerekir. Ciltte ortaya çıkan lezyon'dan alınan örnek doku ile yapılacak PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) testi ile maymun çiçeği virüsü teşhis edilebilir. Eğer ciltte yara oluşmadı ise ve buradan örnek alınamadıysa, anal veya rektal sürüntü alınarak da test almak mümkündür.

Bunun dışında bağışıklık sisteminizin antikor üretip, üretmediğini anlamak için için bir kan testi de istenebilir.

Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?

Sürveyans yani virüs konusunda sistematik gözlemler ve yeni vakaların hızlı tanımlanması, salgının kontrol altına alınması için kritik öneme sahiptir. Salgınları sırasında, enfekte kişilerle yakın temas, maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu için en önemli risk faktörüdür.

Maymun çiçeği virüsü nadir görülmesine rağmen özellikle seyahat ederken yakalanma riskini en aza indirgemek için bu tedbirleri almak gerekmektedir:

. Aşı olun (Çiçek hastalığı için geliştirilen aşılar ayrıca maymun çiçeğine karşı da koruma sağlar.)
. Virüsün belirtilerini gösteren kişilerden uzak durun, bilhassa cilt temasından kaçının.
. Hasta olduğunu bildiğiniz kişinin yatak takımlarına, havlularına veya giysilerine dokunmayın.
. Hasta olan biri ile temas ettiyseniz mutlaka ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın veya alkol bazlı el dezenfektan ile temizleyin.
. Virüsü taşıyabilecek hayvanlardan kaçının.

Maymun Çiçeği Virüsünün Tedavisi Nasıl Yapılır?

Spesifik olarak maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yoktur fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.

ÇOK ÖNEMLİ UYARI; Eğer hastalığın belirtilerini gösteriyorsanız hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurup, erken şekilde tedavi almanız oldukça önemlidir.

Yazının tamamını okumak istersniz lütfen aşağıdaki bağlantıya tıklayın;

Kaynak:

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/maymun-cicegi-virusu-nedir-monkeypox-hakkinda-bilmeniz-gerekenler

Etkinlik Takvimi

TEK TIKLA TÜM MUĞLA - İlçe ilçe Muğla'daki etkinlikler. Konser, sergi, söyleşi, yarışma, spor, tiyatro, panel, anma, eylem, toplantı, sinema, imza günü, festival, kutlama vd... MUĞLA ETKİNLİK TAKVİMİ. TIKLA

Muğla Yemekleri Tarifleri

TAGS;

Maymun Çiçeği Virüsü

Memorial Hastanesi

Yaşam Haberleri