
HABER
Kavaklıdere haberleri
HABER
Kavaklıdere bakır sanatına coğrafi işaret

48 Haber Ajansı
Bu haberi her yerde okursunuz ama bizde farklısını okursunuz. Dolgu değil, gerçek haber. Kopyala yapıştır değil emek verilmiş içerikler.... Tek TIKLA tüm MUĞLA....48 Haber Ajansı (48HA) - 07.03.2025 - Kavaklıdere bakır sanatına coğrafi işaret
Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliği Muğla Sanayi ve Ticaret Odasının Çalışmalarıyla coğrafi işaret alarak tescillendi. Muğla’nın yöresel ürün ve değerlerinin markalaşarak katma değer kazanması amacıyla çalışmalar yürüten Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) onuncu ürünü olan Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliği coğrafi işaretini aldı. MUTSO’nun hizmet alanında bulunan Kavaklıdere ilçesinde çalışmalar başlatılarak bakırcılığın tarihi, gelişimi, bölgeye özgü motifler ve işleyiş şekilleri hakkında veriler toplanarak kayıt altına alındı.
Kavaklıdere Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, MUTSO’nun literatür taramasının ardından resmi başvurular gerçekleştirildi. Kavaklıdere el sanatı bakırcılığı ülkemizdeki en önemli el yapımı bakır işleme merkezi olma özelliğini koruyor. Kavaklıdere bakır el işlemeciliği, Kavaklıdere cevizinden sonra ikinci kez coğrafi işaretli ürün alarak ilçeye bir katma değer daha kazandırdı. Kavaklıdere bakır el işlemeciliği 1682 sayılı tescil numarası ile Türkiye’nin ve Muğla’nın coğrafi işaretli ürünleri listesine girdi…
Kavaklıdere bakır sanatına coğrafi işaret, arşiv - 48 Haber Ajansı
Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliğinin tanımı ve ayırt edici özellikleri şu şekilde;
Muğla ilinin Kavaklıdere ilçesinde bakır levhaların üzerinde farklı desenlerin işlenmesi ve şekil verilmesi suretiyle güğüm, ibrik, su maşrapası, kazan, kaynatma, depme, çanak, sini, tepsi, çerez tavası, bakraç ve dığanla birlikte her türlü süs ve gündelik eşya olarak kullanılabilecek ürünlerin üretiminde uygulanan geleneksel bakır işleme yöntemidir.
Muğla ilinin Kavaklıdere ilçesi bakır cevherinden bakır levha üretilen önemli merkezlerden biridir. Kavaklıdere’nin bakırcılık geçmişinin 1600’lü yıllara kadar gittiği bilinir. Kavaklıdere’deki bakırcılar tarihsel olarak iki ana kategoride ürünler üretmiş ve kendilerini de büyük bakırcı ve küçük bakırcı olarak iki kategoride isimlendirmişlerdir. Büyük bakırcıların ürettiği bakır eşyalar mutfak eşyalarıdır. Bu kategoride; kazan, kaynatma, leğen, dığan, pekmez tavası, tencere ve sini gibi mutfak ürünleri temel ürünlerdir. Küçük bakırcılar ise güğüm, ibrik, maşrapa ve tepsi üretimi yapar. Geleneksel olarak bu iki kategorinin yanı sıra Kavaklıdere’deki bakırcılar son yıllarda dekoratif amaçlı ürünler de üretirler.
Özellikle ibrik, tepsi ve maşrapa gibi ürünlerin Kavaklıdere’ye özgü biçim ve motifleri söz konusudur. Kavaklıdere, dövme leblebi tavası yapımında Türkiye’de tek merkezdir. Dövme bakır kazan yapımında da Türkiye’nin sayılı bakırcılık merkezlerindendir.
Kavaklıdere bakır sanatına coğrafi işaret, arşiv - 48 Haber Ajansı
Bakırcıların ve kalaycıların kendi aralarında geliştirip kullandıkları, yaklaşık 200 kelime ve rakamı içeren ve "palleci" (bakırcı ve kalaycı) dili olarak isimlendirilen Kavaklıdere’ye özgü bir bakırcı ve kalaycı dili de mevcuttur. Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliğinin ayırt edici özelliği, bakırın elde dövme tekniği ile şekillendirilmesi ve desenlerinin çelik bir çivi ile elde işlenmesidir. Bazı motifler işlenirken bu işlemi yapacak ustaların yanında çıraklık sistemiyle yetişmiş ustalar olması gereklidir. İyi bir bakır ustası 3-4 yılda yetişir. Ülkemizin diğer bölgelerinde bakır birleştirme yerlerinde oksijen kaynak kullanılırken; Kavaklıdere bakır atölyelerinde kenet, bakırcılıkta bilinen en eski birleştirme yöntemi perçin ve ocak kaynağı yoğun olarak kullanılır. Kavaklıdere’de yöreye özgü 5 ana motif olan baklava, yelpaze, badem, ceviz ve selvi (kavak) motifleri yoğun olarak kullanılır. Bunun yanı sıra ürünler üzerinde Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle birlikte dini motifler de yer alır.
Anadolu’nun diğer bölgelerinde de kullanılan nar, cami, balık, Davut yıldızı, palmiye, cami zinciri, vazo, lale ve kilise motifleri Kavaklıdere bölgesinde daha farklı şekilde ve sık görülen süsleme motifleridir. Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliği, Muğla ilinin Kavaklıdere ilçesinin kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Üretimi, özellikle dövme tekniği bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer şlemler: Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliği, Muğla ilinin Kavaklıdere ilçesinin kültüründe ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Üretimi, özellikle dövme tekniği bakımından ustalık becerisi gerektirir.
Kavaklıdere bakır sanatına coğrafi işaret, arşiv - 48 Haber Ajansı
Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir ilgililere aşağıdaki cümlelerle teşekkür etti;
"Kavaklıdere Bakır El İşlemeciliğinin Coğrafi İşaret Alanındaki Katkılarından olayı Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Başkanımız Bülent Karakuş İle birlikte MUTSO, Kavaklıdere Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ümit Alper ve Bakırcı sanatkarlarlarımıza Teşekkür Ediyorum."

Etkinlik Takvimi
TEK TIKLA TÜM MUĞLA - İlçe ilçe Muğla'daki etkinlikler. Konser, sergi, söyleşi, yarışma, spor, tiyatro, panel, anma, eylem, toplantı, sinema, imza günü, festival, kutlama vd... MUĞLA ETKİNLİK TAKVİMİ. TIKLA
TAGS;