Bodrum haberleri; Bodrum haber 1
HABER

Gabor Farkas, konserin kaşesini depremzedelere bağışladı

Bodrum | Haber | News

Muğla

 

Muğla ilçe haberleri


48 Haber Ajansı (GHA) - 05.08.2023 - Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde kaonser veren Macar Piyanist Gabor Farkas, bu konserin kendisine düşen gelirini (kaşe) depremzedelere bağışladı.

Masterclass programına katılan ve geçtiğimiz akşam Antik Taş Ocağı’nda bir konser veren Macar Piyanist ve şair Gabor Farkas, verdiği konserin kaşesini, 6 Şubat tarihinde Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgesinde meydana gelen depremden zarar gören depremzedelere bağışladığını duyurdu.

Konser öncesinde bir konuşma yapan festival sunucusu İrem Nur Soycan, “Gabor Farkas, büyük bir fedakarlık ve insanlık örneği sergileyerek bu konserin kaşesini depremzedelere bağışlamıştır. Kendisine bu ince davranışından dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi. Gabor Farkas ise yaptığı konuşmada, Türkiye’ye ilk defa geldiğini belirterek, Türk halkının yaşadıklarından büyük üzüntü duyduğunu ve kalbinin depremzedelerle olduğunu söyledi.

Gabor Farkas

Gabor Farkas

Muhteşem konser

20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, ‘Taşta’ konserleri serisinde kendi kuşağının en iyilerinden biri olarak gösterilen Macar piyanist Gabor Farkas’ı 5 Ağustos 2023 günü konuk etti…

Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi desteğiyle ülkemize davet edilen, Piyanist Gabor Farkas, Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin ‘Taşta’ konserleri serisinde, Antik Taş Ocağı’nda Bodrumlu klasik müziksevere muhteşem bir gece yaşattı. Bodrum’un sanat çevresini bir araya getiren konser, festivalin unutulmazları arasında yer aldı.

Kendi kuşağının en iyi piyanistleri arasında gösteriliyor
Klasik müzikte özellikle Romantik Dönem’e vurgu yapan, seçkin ve çok geniş bir repertuvar sahibi Macar Gabor Farkas, kendi kuşağının en iyi piyanistlerinden biri olarak gösteriliyor. Piyanist ve orkestra şefi Tamás Vásáry’nin "piyano şairi" olarak tanımladığı Farkas, son derece kişisel icra tarzıyla, nadir bir yetenek olarak gösteriliyor. Sanatçının, enstrümanına olan hakimiyeti ve üst düzey piyano virtüözlerinin arasında kendine özgü uslubu ve ifade şekliyle, benzersiz bir müzik insanı olarak ifade ediliyor.

Farkas, farklı dönemlerden çok özel bir repertuvarla sahnedeydi
Gümüşlük’ün tarihi mekanı taş ocağında bir araya gelen klasik müzikseverler, Macar piyanist Gabor Farkas’tan çok özel bir seçki dinleme ayrıcalığı yaşadı. Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi desteğiyle festivale konuk olan Farkas, Antik Taş Ocağı’nın sahnesinde Liszt, Debussy, Ravel, Bach gibi bestecilerin eserlerine yer verirken, icra ettiği valslerle de ayakta alkışlandı.

Gabor Farkas, konserin kaşesini depremzedelere bağışladı

Gabor Farkas, konserin kaşesini depremzedelere bağışladı

Farkas, ilk olarak Barok Dönem’in en önemli bestecilerinden J.S. Bach’ın bir kantatını, Çağdaş Dönem icracılardan Egon Petri’nin düzenlemesiyle seslendirdi. Eser, “Schafe können sicher weiden from Cantata, BWV 208” başlığını taşıyordu. Daha sonra Gabor Farkas, senfonik şiir tarzının yaratıcısı Macar besteci Franz Liszt’ten, “Jeux d’eau de la Villa d’Este, S.163/4” adlı yapıtla izleyici karşısında idi. Sanatçı bu eserin ardından, Fransız besteci ve müzikte izlenimcilik akımının öncüsü Claude Debussy’den, “Reflets dans l’eau from ‘’Images’’, L. 110” adlı eseri seslendirdi. Daha sonra 20.yy.’ın en önemli Çağdaş Dönem bestecilerinden Maurice Ravel’in, “Jeux d’eau, M. 30” adlı eseriyle izleyiciden alkış alan Farkas, geceye Franz Liszt’in bir valsiyle devam etti. Bu eser, “Mephisto Waltz No. 1, S. 514” başlığını taşıyordu. Bu eserin ardından “Valse romantique, L. 71” adlı yapıtla, tekrar C. Debussy’e yer veren Farkas, gecenin sonununda Alfred Grünfeld düzenlemesiyle Johann Strauss’un bir valsini seslendirdi. Bu eser “Soirée de Vienne, Op. 56” adını taşıyordu.

Chopin valsleriyle bis yaptı

Konser programının sonunda Farkas, izleyicinin alkışlarıyla tekrar sahneye gelerek F. Chopin’den iki eser seslendirdi. İlk olarak bestecinin “Ninute Waltz” isimli yapıtını, Farkas kendi transkripsiyonuyla seslendirdi. Bu eserin ardından sanatçı, bu defa “Spring Waltz” adlı Chopin eserini Liszt aranjmanıyla icra ederek geceyi sonlandırdı.

20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:

21 Temmuz | Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet (Almanya) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

23 Temmuz | Derek Gripper (G.Afrika) & Ballaké Sissoko (Mali) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

26 Temmuz | GFA Keman / Toprak Ev - Festival Merkezi

27 Temmuz | Olivier Gardon (Fransa) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

28 Temmuz | Jamal Aliyev (Azerbayacan) & Zeynep Ülbegi (Türkiye) / Le Chic Bodrum

02 Ağustos | Metropolis Piano Quartet (Polonya) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

05 Ağustos | Gabor Farkas (Macaristan) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

08 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev - Festival Merkezi

10 Ağustos | Rachmaninov 150 yaşında (Türkiye) / Aktur - Zefirya Kültür Merkezi

11 Ağustos | Seonghyeon Leem (G.Kore) / Aktur - Zefirya Kültür Merkezi

13 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) & Gökhan Aybulus (Türkiye) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev - Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kırmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA - Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur - Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar Quartet (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

FESTİVALLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLER İÇİN TIKLAYIN

TAGS;

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali

Kültür Sanat haberleri

Muğla haberleri