48 Haber Ajansı (GHA) - 07.05.2024 - Sınırların Ötesinde sergisi / Beyond Borders exhibition
Macar - Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında "Sınırların Ötesinde" sergisi Bodrum'da sanatseverlerle buluşuyor.
Bu yıl Macar - Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen büyük sanat projesinde Tekirdağ, Ankara, Nevşehir ve Kütahya'dan sonra "Sınırların Ötesinde" sergisi Bodrum Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde sanatseverlerle buluşuyor.
5 Usta Macar Sanatçı’nın eserlerinden oluşan sergi, Macar Çağdaş Sanatı’nda sizleri eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Küratörlüğünü Kemal Orta'nın üstlendiği sergiler, Dibeklihan'daki sergi salonlarında yer alıyor ve 9 Mayıs Perşembe günü saat 18.00'da açılıyor.
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nden yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi;
"9 Mayıs Perşembe günü 18.00'da Dibeklihan Orhan Kemal Meydanındaki sergilerin açılışına davetlisiniz. Açılan sergiler pazartesi dışında her gün 6 Haziran'a kadar gezilebilir."
"Sergi usta sanatçılar FrigyesKőnig, István Orosz, Robert König, Sándor Krizbai ve Tamás Konok’un işleri vasıtasıyla Macar Çağdaş Sanatından bir kesit sunmaktadır. Sınırların Ötesindebir taraftan Macar kimliğinin kültürel kodlarıyla sanat düzleminde ilginç bir dünyaya kapıaralarken,diğer taraftan sanat tarihsel süreçte Macar etkilerinin kuvvetle görüldüğü Opart gibi sanat akımlarının izlerini sürmektedir.
Sınırların Ötesinde sergisi
Bilimsel unsurların sanatla buluşması,çizgiden lekeye ifade biçimleri, sanatçı pratiklerindeki çeşitlilik ve eserlerin zengin tematiği sergide ön plana çıkarken figürden soyuta geniş yelpazede örnekler sunulmaktadır.
Bu çerçevede sergide, Konok’un soyut geometri tarzında, Opart ile de ilişkilendirilebilecek işi, Orosz’un yine optik ilüzyonlarla eğlenceli ve merak uyandırıcı gravürleri, ahşap nesneleri ve anamorfozları, Kőnig’in sütunlar ve kalıntılar serisinden monokromotik çalışmaları ile daha önceki Türkiye seyahatleri sonrası yapmış olduğu Roma Tiyatrosu (Ankara) eseri ve hareketi incelediği son dönem suluboya işleri, Krizbai’nin dışa vurumcu fırça darbeleriyle ortaya koyduğu özgün portreleri ve son olarak König’in ortaçağ betimlemeleriyle öne çıkan ahşap baskıları yer almaktadır.”