Bodrum haberleri; Bodrum haber 1
HABER

Bu sözlere Özgür Özel ne diyecek?

Bodrum | Haber | News

Muğla

 

Muğla ilçe haberleri


48 Haber Ajansı (GHA) - 19.09.2024 - Bu sözlere Özgür Özel ne diyecek?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel 20 Eylül 2024 Cuma günü Muğla'ya geliyor. Özel'in atanmasını sağladığı iddia edilen BBŞT GSY'i Metin Zakoğlu tiyatro, belediye ve oyuncularla ilgili öyle sözler sarf etti ki duyanlar, "yok artık" dedi.

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne getirilen Metin Zakoğlu ile Bodrum Belediyesi Belediye Başkan Vekili ve Genel Koordinatörü Emel Çakaloğlu, 16 Eylül 2024 günü bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yeni sezonu tanıtıldı ve basın mensuplarının soruları yanıtlandı.

Metin Zakoğlu'ndan açıklamalar 2

Metin Zakoğlu'ndan açıklamalar - 48 Haber Ajansı

Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen Başkan Vekili Genel Koordinatör Emel Çakaloğlu, Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, Yazar, Yönetmen ve Oyuncu Metin Zakoğlu, Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları, Bodrum Belediyesi belediye birim müdürleri ve basın mensupları katıldı.

Toplantı sonrası soru yanıt bölümünde, Bodrum Belediyesi web sitesinde yayınlanan video ve haber metninde yer almayan çok ilginç açıklamaları oldu Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni, Yazar, Yönetmen ve Oyuncu Metin Zakoğlu'nun.

Metin Zakoğlu'ndan açıklamalar 4

Metin Zakoğlu'ndan açıklamalar - 48 Haber Ajansı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından, "Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni" görevine bizzat atamasının yapılmasının istendiği iddia edilen Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu sorulara yanıt verirken Bodrum Belediyesi, Belediye Başkanı Başkanı Tamer Mandalinci ve önceki dönem oyuncuları için öyle şeyler söyledi ki konu sanat camiasında tartışılmaya başlandı.

"Gerekirse başkan dahil silkeleriz..."

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu Bodrum yerel medyasından sorulan bir soru üzerine, "belediyeden yeterli destek göremediklerini" belirterek, "Bodrum Belediyesi'nde gerektiği zaman başkanımız da dahil olmak üzere siklelemeyi bilirim. 'Burada size ihtiyacımız var' derim. Yardımımıza koşarlarsa kendi kurumlarıdır, o kurum yücelir. Koşmazlarsa çıkar karşınıza, 'Bodrum Belediyesi bize destek olmuyor, isteklerimizi yerine getirmiyor deriz' " dedi.

Maaş almıyorum...

Bodrum'un en çok izlenen yerel televizyon kanalı ve en çok okunan haber sitesi Kent TV'de yer alan habere göre Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu, belediyeden maaş almadığını ancak maaş verirlerse bunu Lösemili Çocuklar Vakfı'na (LÖSEV) bağışlayacağını belirtti.

Bodrum yerel medya, Eylül 2024

Bodrum gazeteciler, Eylül 2024 - 48 Haber Ajansı

"Görüşmeyi kabul etmediler..."

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın önceki dönem oyuncu kadrosuyla ilgili soruları da yantılayan Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu şunları söyledi;

Hepsi burada emekler vermişler. Kurucu olduklarını söylüyorlar, ben onu da bilmiyorum. 7 senelik Bodrum Belediyesi Tiyatrosu’nun durumunu hakikaten bilmiyorum. Ben buraya yeni atandım. Ama ben buraya geldiğimde arkadaşlarla konuşmak istedim, tanışmak ve mülakat yapmak istedim. Seslerini, yetenekleri ve çizgilerini görmek istediğim bir ön tanışma talep ettim. Tek tek karşıma çıkmalarını istedim. Onların 5’i birden karşıma çıkıp bunu yapmayacaklarını söylediler. Bunlarla ilgili resmi kayıtlarımız mevcut. Yani reddettiler o çalışmayı ilk başta benimle yapmayı. Bir genel sanat yönetmeni ‘Sizle tanışmak istiyorum, mülakat yapacağım' diyorsa o mülakata girmek zorundasınız. Biz bunu başaramadık."

Özür dilediler

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu bahsettiği oyuncuların sonradan özür dilediklerini de ifade ederek konuşmaında şunları söyledi;

"Sonra kendileri bununla ilgili özürlerini dilediler, yanlış olduğunu kendileri de beyan ettiler. Bir kişi dışında. Mihriban Er, kendisi bana bunun bir saygısızlık olduğunu söyledi. Ben de saygısızlık olarak görmediğimi ilettim. Ben de kendileriyle çalışabilmem için bunu yapmam gerektiğini ilettim. Buna rağmen eski kadrodan Cansın arkadaşımız Lüküs Hayat’ta çok önemli rol alıyor. Biz asla kadrolu sanatçılarımızı reddetmiyoruz, onlarsız bir tiyatro yapmayı düşünmüyoruz. Onlar burada oturup para kazanacak kadar zengin bir belediyeye sahip değiller. Fakat bu mülakata girmedikleri için çoğu rol alamadı. Bir çocuk oyunu yapacağız, çocuk oyunumuzda oynayacaklar. O arkadaşlarımı Bodrum’un tüm köyleri ve kasabalarında seyircilerle buluşturacağım.

"Yeterli desteği alamıyoruz..."

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları'nı "çalışan bir kurum" haline getirmek istediğini ifade eden Zakoğlu, Bodrum Belediyesi’nin tiyatroya yeterli desteği vermediğini de iddia ederek konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bugün de o desteği almakta çok zorlanıyoruz. Burası bir kurum tiyatrosu hiç olmamış. Adı belediye tiyatrosu olmuş ama belediye tiyatrosuna layık bir kurum olamamış. Kurum tiyatrosu denen yerde bir kostüm olur, bir dekoratör olur, bir terzi olur, bir makyöz olur, bir temizlikçi olur. Benim daha bir odam yok. 2 aydır genel sanat yönetmenine oda yapılamadı. Umarım başkanım buradan duyduğu için bunu hızlandırır. Ben de bunları yaşıyorum, arkadaşlarım kim bilir neleri yaşadılar. Maalesef genel sanat yönetmenleri de bu konuda dirayetli olamamış, ben onları da eleştiriyorum. Ben geldim bir ayda çok şey değişti. Yapabilen var demek ki ya da yapabileni getirmek gerekiyordu. Onu da başaramamışlar."

"Kör topal gidiyoruz..."

Arkalarında Bodrum Belediyesi’nin gücünü görmek istediklerini dile getiren Zakoğlu, sözlerini şöyle noktaladı;

"Adımız belediye ise arkamızda belediyenin gücünü göreceğiz. Ben bu gücü göremediğim zaman tekrar size çıkar anlatırım. Hiç kimseden de çekincem olmadığını biliyorsunuz. Bu yüzden de birçok yerden kovuldum. Yasaklı sanatçılardan biriyim ama sırtımı duvara dayayıp paramı kazanabilecek bir yeteneğim var benim. Dolayısıyla ben Bodrum Belediyesi’nde gerektiği zaman başkanımız da dahil olmak üzere silkelemeyi bilirim. ‘Burada size ihtiyacımız var’ derim. Yardımımıza koşarlarsa kendi kurumlarıdır, o kurum yücelir. Koşmazlarsa çıkar karşınıza ‘Bodrum Belediye bize destek olmuyor, isteklerimizi yerine getirmiyor’ deriz. Ama şu ana kadar kör topal gidiyoruz. Nasıl gidiyoruz, bütün her şeyi ben bedava yaptırıyorum. Dekorları Şehir Tiyatrolarından geliyor, afişlerini Genco Demirel yapıyor, koreografisini Selçuk Burak bedava yapıyor. Müziklerini Okan Üniversitesi’nden Metin Bahtiyar bedava yapıyor. Ben bedava çalışıyorum. Daha ne yapalım belediyeye? Bundan sonra belediyenin en azından bana bir oda vermeleri ile başlayabiliriz."

Ne başkan ne vekili yanıt vermedi

Zakoğlu'nun belediyeyi açık açık hedef alan sözlerine ne o sırada Zakoğlu'nun yanında Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’yi temsilen oturan Bodrum Belediyesi Başkan Vekili ve Genel Koordinatörü Emel Çakaloğlu, ne de sonrasında Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci yanıt vermedi. Ancak sanat camiasında konu tartışılmaya başlandı.

Haluk Işık'tan sert tepki

Haluk Işık

Haluk Işık, arşiv - 48 Haber Ajansı

Bu açıklamalar üzerine, tiyatrocu Haluk Işık sosyal medya hesabından bir yazı kaleme alarak paylaştı. Işık, "Bekliyordum, oldu. Zakoğlu da dile gelmiş... Metin Zakoğlu, GSY'liğine getirildiği Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu emekçilerine ve belediyesine dair kelamlar etmiş, okudum. Orada oyunu sahnelenmiş ve emekçileriyle hemhal olmuş bir yazar olarak, meram anlatış biçimini de, emekçilere dair beyanlarını da, kurum içi çözülecek sorunların kamu nezdinde yaratacağı sonuçları ölçmeden tuhaf biçimde tartışmaya açmasını da beğenmedim, yadırgadım, kınıyorum" dedi.

İşte o paylaşım;

"Bekliyordum, oldu. Zakoğlu da dile gelmiş...

Metin Zakoğlu, GSY'liğine getirildiği Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu emekçilerine ve belediyesine dair kelamlar etmiş, okudum. Orada oyunu sahnelenmiş ve emekçileriyle hemhal olmuş bir yazar olarak, meram anlatış biçimini de, emekçilere dair beyanlarını da, kurum içi çözülecek sorunların kamu nezdinde yaratacağı sonuçları ölçmeden tuhaf biçimde tartışmaya açmasını da beğenmedim, yadırgadım, kınıyorum.

Hiçbir GSY, dün de bugün de, yarın da "Kara Murat" olarak o işlere atanmaz, atanmayacak, atanmamalı. (Hadisenin siyasal kulis bataklığı, kes yapıştır haberlere malzeme olacak meşhur beklentisi, neyin aslında nasıl olduğunu herkes biliyor meselesine girmeyeyim!) İşler yolunda gittiği zaman "ben yaptım", işler yolunda gitmediği zaman "yaptırmadılar" ağlaklığına, öfkesine, etrafı yangın yerine çevirme beyhudeliğine düşemez.

Yola birlikte çıkıp, ona GSY'lik şansı verenleri, "Ayrılık da sevdaya dair" kelamını unutup, suçlayamaz, karalayamaz, hedef gösteremez. Vefasızlığın, saygısızlığın, ne oldum budalalığının da, yaşın, işin, reklamın, amigo katsayın ne olursa olsun, bir hududu vardır. Fikir beyan etme ile şımarık-şişkin ego hezeyanı arasında ciddi farklar vardır. Kurumsal sorumluluk bunlardan biridir. "Sen kimsin yahu?" diye soruverirler, ya apışıp kalır, ya da laf yetiştirmekten helak olursun.

Arkadaşın, tavırlarından hoşlanmadığı oyuncular hakkında "Çocuk oyununda oynayacaklar, her yere gidecekler" kelamı ise, tam bir facia. Kimi zekaya muhtaçlar gibi, Çocuk Oyununu bir cezalandırma yolu gördüğünü düşündürten bu kelamı, bir GSY nasıl söyleyebilir?
"Silkelemek, sırtını duvara dayamak" vs vb gibi kelamları, nasıl ulu orta saçabilir? Tanıtım toplantısında "daha odam yok" gibi sızlanmaların yeri olabilir mi? Lütfen şu toplantının basın haberlerini ve arkadaşın beyanlarını okuyun.

İnsan, getirildiği yere ve makama daha önceden emek verenleri böylesine aşağılayabilir, itibar kıyma makinesine sokabilir mi? Ne kadar ayıp, saygısız ve emek çiğner bir tavır!
Size karşı tek kelimesini işitmediklerinizi, böylesine bir nobranlıkla geçmişlerinin, emeklerinin, ailelerinin, yoldaşlarının önünde nasıl bu hale sokabilirsiniz?
Eğer kişiliğinize, işinize, duruşunuza, sırf koltuklarını kaybediyorlar diye saldırıp, itibarsızlaştırmaya çalıştılarsa, söylediklerinizin yanında beş ton söz de ben ekleyebilirim. Ama var mı böyle bir şey? Okumadıklarım, işitmediklerim varsa, elbette özür iler, sözlerimi düzeltirim. Yoksa, bu nasıl bir densiz, küstah, gevşek bir tavırdır?

Daha dün bir bugün iki, insan yaptıklarının bedelini böylesine sorgular ve barındığı çatının belediyesine böylesine densizlik yapabilir mi? Beyoğlu meyhanelerinde şımarık yandaşlarına ahkam mı kesiyorsun, bir belediyenin kurumlarından yalnızca birinin başına getirildiğini unutmanın saçmalıklarıyla, önce başkanını, emekçilerini mi kurşuna diziyorsun? İroni dersen, böyle olmaz. Sanatçı tavrı dersen, git biraz ders çalış!

Sayfalarca yazabilirim, uzatmamak adına bugüne kadar yazdıklarımın, gazete ya da televizyon beyanlarımın ve bunların üstünde "Zakoğlu Üslubu" benzeri tepinenlerin anımsanmasını dilerim. Bu yüzden bir anımsatmayla, geçip gidenleri ya da gelip "Zaloğlu Rüstem/Zakoğlu Metin" kesilenleri uyarmak isterim.

Neden GENEL SANAT YÖNETMENİ denir?

YÖNETMEN denmez, çünkü o iş, oyun sahneye koymakla özetlenir.
SANAT YÖNETMENİ denmez, çünkü o, meselenin sanat yönüyle ilgili bir uğraştır. Bir Şehir Tiyatrosunun asal amacı elbette nitelikli ve hayata müdahale eden ürün üretmektir ama yalnızca oyun/lar değildir.

Peki işi bunları da halletmek olanların başına, neden "Genel" sözcüğü konur da GENEL SANAT YÖNETMENİ denir?

1.İşi yalnızca sahnelenen oyunlar değildir de ondan.
2.Kurumunun işini sürdürürken, bürokratik ilişkilerden repertuvara, bütçeden halkla ilişkilere, insan kaynaklarından kentle buluşmaya, tiyatronun manifestosundan bağlı bulunduğu yerel yönetimin anlayışıyla uyuma... Bin bir işi sağlıklı biçimde yürütmesi, uygulanabilir bir silsile oluşturması beklenir de ondan.
"

Yazının tamamını okumak isterseniz TIKLAYIN;

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10230360844058367&id=1035437731&mibextid=xfxF2i&rdid=kJ2P5MWSZyryYmVU

İşte o paylaşım;

Belediyenin haberi

Bodrum Belediyesi resmi web sitesinde yer alan basın toplantısıyla ilgili haberi okumak isterseniz TIKLAYIN...

https://www.bodrum.bel.tr/haber.php?id=9843/TIYATROLU_GUNLER_1_EKIM%E2%80%99DE_BASLIYOR

Bodrum Belediyesi'nin web sitesinde yer alan haberin videosu aşağıda;

VİDEO

Tiyatro takvimi

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Eylül 2024 oyun takvimi

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatroları Eylül 2024 oyun takvimi

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayları oyun takvimi için TIKLAYIN;

https://www.bodrum.bel.tr/tiyatro_program

Zakoğlu kimdir?

Metin Zakoğlu

Metin Zakoğlu, oyun afişi - 48 Haber Ajansı

Metin Zakoğlu İstanbul'un Eyüp semtinde dünyaya geldi. Babası Radyo Sanatçısı Kadir Kubilay Zakoğlu'dur. 1994 yılında Şehir Tiyatroları'nın sınavını kazanarak 2001 yılına kadar orada görev almıştır.

TRT İstanbul radyosu için Tatil Sabahı adlı programa oyunlar yazmış ve başrolünü oynamıştır. Oyunlarının çoğunu kendi yazıp yönetmektedir. 2010 yılında yazdığı, "Herkes mi Aldatır" adlı oyunu sinema filmi olarak çekilmiş ve o filmdeki rolüyle "En iyi erkek oyuncu" ödülüne aday gösterilmiştir.

Bana Bir Yalan Söyle adlı kitabı yayınlanmıştır. AKM sahnesinde gösteri sunarken iddialara göre Murat Kurum hakkıda yaptığı espiri nedeniyle sahnesi iptal edilmiş ardıdan İBB tarafından restore ettirilip kullanıma açılan Metrohan'da oyunlarını sahnelemeye devam etmiştir. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat bu gelişmeyi duyurmuştur.

Polat pandemi sürecinde Bodrum'daki evinin bahçesinde oyunlarını sergileyerek çok ilginç bir etkinliğe imza atmıştır."Evde Tiyatro" adlı etkinliği 17 yıldır seyircisi ile buluşturan Zakoğlu, Gümbet'teki evinin bahçesini sahneye çevirmiştir.

Zakoğlu çok sayıda dizi, sinema projesi ve reklamlarda yer almıştır.

TAGS;

Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu

Muğla Kültür Sanat haberleri

Muğla haberleri